1. Mens sana in corpore sano

 ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, dat wist de Romeinse dichter Juvenalis al! In deze masterclass belichten wij hedendaagse  kennis over de relatie tussen lichamelijke fitheid en mentale en psychische gezondheid bij dove en slechthorende (DSH) kinderen en volwassenen. Vanuit het denken over Positieve Gezondheid gaan we met deelnemers in gesprek over de relatie tussen lichaam en geest. We geven informatie over fysiek, mentaal en psychische welbevinden bij DSH kinderen en jongeren. We bespreken mogelijke oorzaken van de tekorten in fysieke fitheid bij deze doelgroep. We spitsen deze masterclass vervolgens toe op het onderzoek naar fietsvaardigheid, fietsgedrag en fietsbeleving van DSH kinderen en jongeren dat wij in 2018 gestart zijn.    

Harry Knoors is academic director bij Kentalis en hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Hij doet vooral onderzoek naar de effecten van vroegtijdig gehoorverlies op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarbij richt hij zich zowel op de cognitieve , de sociale ontwikkeling en (sinds kort) de motorische ontwikkeling (fietsen) en op mogelijke gevolgen voor opvoeding en onderwijs.  

Evelien Dirks is ontwikkelingspsychologe en werkzaam als senior onderzoeker bij de NSDSK.  Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen in de context van hun omgeving. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar het fietsgedrag van dove en slechthorende kinderen.

Daan Hermans is cognitief psycholoog. Hij is als senior onderzoeker verbonden aan Kentalis en de Radboud Universiteit. Zijn (praktijkgerichte en wetenschappelijke )onderzoekprojecten richten zich vooral op de cognitieve ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen.